Als ik met mijn auto het erf van RSC Seurenheide opdraai, valt het me op dat het erf er keurig bij ligt. Ik vind dat prettig, als een erf er netjes bij ligt en er geen rondslingerende spullen te zien zijn; betekent dat vaak ook dat een bedrijf veiligheid erg belangrijk vindt. Dit is een manege waar het welzijn van de paarden erg hoog in het vaandel staat.

Veiligheid en welzijn

Zodra ik de kantine binnenstap word ik hartelijk begroet en ik krijg direct een rondleiding van Simone. Met trots laat ze het bedrijf aan me zien. En die trots mag er zijn! Een prachtige locatie waar de paarden duidelijk goed verzorgd worden. Simone vertelt me dat veiligheid en het welzijn van de paarden erg belangrijk zijn.  Aan het einde van rondleiding vertelt Simone met welke paarden we op buitenrit gaan. Vandaag rijd ik op Salvador; een allround tuigpaard. Het poetsen en opzadelen gebeurt in alle rust. Het paard wordt in de stal vastgezet zodat ik me geen zorgen hoef te maken dat hij gaat draaien of zijn stal uitloopt. Ieder paard heeft zijn eigen poetstas met een rosborstel en harde borstel. Ook hangt er aan iedere staldeur een hoevenkrabber. Simone komt regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat. Ze heeft al snel door dat ik erg veel ervaring met paarden heb en niet zo veel begeleiding nodig heb. Toch geeft die begeleiding me een prettig gevoel, zij kent de paarden immers het beste.

Voorrijden

Voordat ik mee op rit mag, wil Simone graag even zien hoe goed ik kan rijden. Ze legt me uit dat dit erg belangrijk is om te bepalen of iemand voldoende rij-ervaring en balans heeft om mee op buitenrit te gaan. Dit voorrijden gebeurt aan de hand. Simone klikt een touw aan het hoofdstel van mijn paard en leid me de bak rond, ze wil graag een stukje stap en draf zien. Iedereen die bij RSC Seurenheide mee op buitenrit gaat, en geen vaste klant is, moet een stukje voorrijden. Op die manier weet de instructrice dat je voldoende in balans zit om mee op buitenrit te gaan. Als je een FNRS ruiterpaspoort hebt en kunt aantonen dat je op F8 niveau of hoger rijdt, hoef je niet voor te rijden. Het is in ieder geval altijd verstandig om je ruiterpaspoort mee te nemen als je op een andere manege gaat paardrijden.

Op en af

Na het voorrijden is het tijd om op buitenrit te gaan. We rijden over een zandpad langs het erf en daarna een stukje over de weg, waarbij we zelfs onder een tunneltje door moeten. De paarden zijn dat duidelijk gewend en daar ben ik erg blij om.  Simone vertelt dat het bos ieder seizoen zijn eigen charmes heeft. In de zomer een bloeiende paarse heide. En in de herfst kleuren de bospaden oranje door alle bladeren. Bijzonder aan het bos vind ik dat de paden erg veel afwisseling hebben in hoogte. Af en toe een heuveltje op en daarna weer af. Simone rijdt een route die langs het Leukermeer en Reindersmeer gaat. En dat levert op veel momenten een fraai uitzicht. Tijdens de rit biedt Simone dezelfde begeleiding als bij het opzadelen. Regelmatig checkt ze of alles goed gaat en of ik het tempo fijn vind. Erg prettig rijden op deze manier.

RSC Seurenheide doet meer

RSC Seurenheide is een manege én springstal. De paarden van de springstal worden uiteraard niet gebruikt voor buitenritten. Maar in de manege lopen wel veel ex-sportpaarden. Een leuke uitdaging voor de gevorderde ruiter en een fijn gevoel voor een beginnende ruiter; zo’n leermeester.

Wil je meer weten?

Bekijk dan de website van RSC Seurenheide. Buitenritten bij deze manege zijn voor zowel de beginner als de gevorderde ruiter erg geschikt. Houd er rekening mee dat je voor deze buitenritten de stap, draf en galop voldoende beheerst. Het is ook mogelijk om aan de hand een wandeling te paard door het bos te maken, speciaal voor zeer beginnende ruiters.