Als je aan mij vraagt in welk jaargetijde ik het liefste op buitenrit ga… dan is dat zeker de herfst. Oranje gekleurde bladeren, een zacht zonnetje en geen beestjes! Die beestjes, daar hebben ze in Vlieland bijna nooit last van dankzij de wind. Een strandrit in oktober bij een bijzondere manege.

Stalling in de duinen

Manege de Seeruyter bestaat al zo’n 25 jaar maar op 1 juli 2016 vond er een heropening van de manege plaats. Het hele erf werd opnieuw ingedeeld en verbouwd. De stallen zijn op een bijzondere manier ín de duinen gebouwd. De manege gaat op in de omgeving en vanaf boven zijn de stallen niet zichtbaar. De duinen zijn een natuurlijke isolatie voor de stallen, zomers is het er heerlijk koel en in de winter blijft de warmte binnen. De paarden staan in erg ruime stallen en komen iedere dag even in de bak los. In de lente, zomer en herfst worden de paarden iedere dag gereden, heerlijk in het bos en uitwaaien op het strand. In de winterperiode gaat een deel van de paarden 24/7 op de wei. Het overige deel van de paarden blijft op stal en wordt dan een aantal keer per week in de bak gereden door de eilandkinderen.

In galop!

Je raadt het misschien al, aangezien de stallen in de duinen gebouwd zijn, ligt de manege heel erg dichtbij het strand. We reden letterlijk alleen de duinen over en daar waren we dan… fantastisch! Een prachtig uitzicht, enthousiaste begeleiding en erg brave paarden. Na een stukje gedraafd te hebben over het strand, waren we de drukte voorbij en was het tijd voor de eerste galop. Weinig regels, gewoon gaan! Heerlijk! De paarden waren goed te remmen en hadden een prettig galoptempo. Zoute lucht, harde wind en tranende ogen van de snelheid. Wat een ervaring.  Ik had het niet verwacht, maar we mochten meerdere keren in galop. Het woordje ‘galop’ hoefde maar te vallen en daar gingen de paarden weer.

Na een tijdje staken we de duinen weer over en reden we over een ruiterpad door duingebied. Daar kwam ik erachter dat ze niet alleen in Terschelling cranberry’s hebben, zoals dat me dat tijdens een eerdere rit verteld werd. Ook hier in Vlieland waren wandelaars cranberry’s aan het plukken.

Verrassend genoeg reden we het laatste stuk van de route door het bos, ook daar werd nog een galopje gedaan. De begeleidster legde uit dat in het bos alleen in een rustig tempo gegaloppeerd mocht worden in verband met half-gevorderde ritten. Het tempo op het strand ligt ook echt veel hoger dan in het bos.

Hart voor mens en dier

De paarden van manege de Seeruyter werken hard maar worden uitstekend verzorgd en krijgen allen een welverdiend pensioen in de weide. Iets wat je niet bij iedere manege tegenkomt. Manege de Seeruyter beschikt over eigen weides om de paarden een welverdiende pensioen te bieden, maar als deze vol zijn dan gaan de paarden naar stichting ‘t Olde Manegepeerd. Deze stichting zet zich in om uitgewerkte manegepaarden een fijn pensioen op stal of in de wei te geven.

Wil je meer weten?

Manege de Seeruyter heeft voor ruiters van alle leeftijden en niveaus geschikte paarden. In alle kleuren en maten… Ook de langere of zwaardere ruiter kan hier terecht, de manege heeft een aantal hele grote en sterke Vlaamse paarden in bezit. Veilig paardrijden is erg belangrijk en de manege is in het bezit van een veiligheidscertificaat. Meer informatie over de manege, paarden en pony’s vind je op de website van manege de Seeruyter.