Vandaag heb ik mogen ervaren hoe het is om bij manege Puur Terschelling te rijden. Met een strandrit voor gevorderden op de planning, begon deze zomerse dag al goed. Puur Terschelling is een kleinschalige manege met hele brave Friese paarden.

Dat de paarden erg braaf zijn, blijkt bij aankomst op de manege. Dicht bij elkaar maar rustig staan de paarden te wachten totdat zij opgezadeld worden voor de rit. Vriendelijk word ik ontvangen in de zadelkamer. Daar krijgen ik de spullen voor mijn paard, Hans, en een speciaal communicatiesysteem. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij Puur Terschelling, daarom krijgt iedere ruiter een oortje in zodat de begeleider ten alle tijden contact kan houden in geval van (ongebruikelijke) gevaarlijke situaties. Maar ook beschikt iedere begeleider over het ruiterbewijs, EHBO-diploma en een speciale EHBO-tas voor onderweg.

Bos, duinen en strand

Samen met begeleider Savannah, collega Willem en een moeder met twee kinderen rijden we een rit van twee uur. De rit start direct in de duinen. Het mulle zand, de Friese paarden en het idee van een heerlijke galop op het strand… perfect! Savannah vertelt ronduit en is oprecht geïnteresseerd in de ruiters tijdens de rit. Ik merk dat zij haar werk, buitenritten begeleiden, met veel plezier doet. Na de duinen passeren we een prachtige, door bloemen paarsgekleurde, heide. We stappen veel en nemen af en toe een stukje draf mee. Savannah legt uit dat de paden in de duinen en heide niet geschikt zijn voor galop door de ongelijke de bodem. Dan passeren we de voor Terschelling typische cranberryvelden en tot mijn verbazing rijden we ook nog een stuk door een bos. Het bospad biedt ons verkoelende schaduw van de bomen. Na het bospad rijden we nog een klein stukje door de duinen en dan… een pad omhoog. De duinen over, het strand op. Wat een uitzicht! Een pure ervaring. De verkoelende wind, de rustige Friese paarden en het uitgestrekte strand zijn fantastisch. Op het strand is er ruimte om op verschillende stukjes te galopperen. Aan het water last Savannah nog een fotomomentje in. Het laatste gedeelte van de rit voert ons weer door de duinen terug naar de manege.

Duurzaam ondernemen

Puur Terschelling is van oorsprong een boeren-familiebedrijf. Vanuit liefde voor de paarden is de manege opgestart. De nadruk bij de manege ligt op duurzaam ondernemen en innoveren. De manege beschikt over verschillende certificaten zoals het KPW-keurmerk, FNRS lidmaatschap, het veiligheidscertificaat Veilige Paardensport en het keurmerk Zoönosen voor hygiëne en welzijn van de dieren.

Wil je meer weten?

Het voordeel dat beginnende ruiters en gezinnen met kinderen hebben om hier een strandrit te kunnen ervaren is tegelijk het nadeel voor de meer gevorderde ruiter, die er weinig uitdaging in vindt. Puur Terschelling biedt verschillende arrangementen en ritten aan, voorbeelden zijn onder andere een maanrit en een zonder zadelrit.  Een rit boeken kan via www.puurterschelling.nl