Als ik ‘s ochtends in de auto stap, schittert de zon al met op de achtergrond een strakblauwe lucht. Het is niet te warm maar ook zeker niet te koud. Deze prachtige zomerse dag lijkt bij uitstek geschikt voor een buitenrit. En laat ik nu precies onder weg zijn naar manege de Boschhoeve voor een buitenrit in de Cranendonckse bossen!

Een paard mag paard zijn

Bij manege de Bosschhoeve staan de paarden in de zomermaanden ‘s nachts buiten en overdag op stal. Stalmedewerker Rianne vertelt dat de paarden in groepen naar buiten. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de Friezen,¬† de KWPN’ers en pony’s. Iedere ochtend kiezen de paarden hun eigen stal, allen¬† met een flinke laag stro, berg hooi en goedgevulde voerbak. De paarden komen hier duidelijk niets tekort!

Poetsplaats

Het op- en afzadelen van de paarden gebeurt op de poetsplaats. Daar heb je meer ruimte dan in de stal en de paarden staan vast. Het paard wordt met halster en touw door de ruiter naar de poetsplaats gebracht. Mijn paard is wat chagrijnig op stal, maar daar had Rianne me al voor gewaarschuwd. Eenmaal op de poetsplaats is er niets aan de hand. Hij was vast bang dat ik ook interesse had in zijn goedgevulde voerbak ;). Na een korte poetsbeurt en kennismaking met mijn paard is het tijd om op te zadelen. Ieder paard heeft zijn eigen zadel, hoofdstel, halster en dekje. Deze spullen hangen allemaal in een nette zadelkamer.

De Cranendonckse bossen

Samen met begeleider Rianne ga ik op buitenrit. Toevallig nemen we allebei een Schimmel mee. Twee brave paarden met een gezonde looplust. Ik kan merken dat de paarden het hier naar hun zin hebben. Rianne vertelt dat het paard waar zij op rijdt last heeft gehad van een winterdipje. Hij geniet echt van een ritje in het bos, een rondje in de bak is niet helemaal zijn ding. Ik denk dat Rianne dit paard daarom vandaag ook mee heeft genomen naar het bos. Om hem een beetje tegemoet te komen en ervoor te zorgen dat hij geniet van zijn werk.

Opvallend aan de bossen bij manege de Boschoeve is de verdeling. Rianne noemt het eerste en tweede bos. Het eerste bos ligt direct aan de manege en er mogen geen mountainbikers komen. Dit bos is bij uitstek geschikt voor de beginnende ruiter. Het is niet zo groot maar kent veel mooie paden. Staatsbosbeheer heeft in dit bos kleine sloten en waterschappen aangelegd, voor de paarden is dit nadelig vanwege de muggen en horzels. Het water geeft echter wel een erg mooi uitzicht.

Om bij het tweede bos te komen, moeten we een drukke weg oversteken. De paarden zijn dit duidelijk gewend en staan keurig stil. Het tweede bos bevindt zich vlak bij de Leenderheide en is duidelijk groter. De ruiterroutes in dit bos passeren wel een aantal wegen en fietspaden. Ik vind het niet storend, maar begrijp dat dit bos daardoor minder geschikt is voor de beginnende ruiter. Je moet immers voorbereid zijn op eventuele onverwachte situaties. Het tweede bos bevat heel veel mooie en vooral brede paden om langere stukken te galopperen. Het is lang geleden dat ik zo’n lang stuk aan een stuk door gegaloppeerd heb, en oh wat is dat heerlijk!

De Cranendonckse bossen zijn adembenemend mooi. Het is er prachtig groen en goed onderhouden. De bossen zijn erg afwisselend; droog en nat, brede en smalle paden en open velden afgewisseld met dichtbegroeide bossen. Overal waar je kijkt, zie je iets nieuws.

Manege de Boschhoeve

Manege de Boschoeve bestaat al sinds 1988 en richt zich met name op activiteiten en vakanties met paarden. Zo richtte de manege onlangs een speciaal Horseballteam op. Inmiddels zijn zij daar weer mee gestopt omdat deze tak van de sport erg veel van de paarden vraagt. Eigenaresse Floor vond de belasting te groot voor de paarden. Het welzijn van de paarden bij manege de Boschhoeve wordt erg goed in de gaten gehouden.

Wil je meer weten?

Bekijken dan de website van Manege de Boschhoeve. De ritten bij manege de Boschoeve zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Het is ook mogelijk om op paardenvakantie te gaan, zowel met als zonder eigen paard. Speciaal voor de warme zomermaanden heeft de manege zelfs een zwemvijver voor de paarden!