Een drukke week achter de rug, veel getraind voor een wedstrijd en langzaamaan steeds eerder avondschemering. Om alle drukte even te vergeten, was een buitenrit de perfecte oplossing. Die rit had ik toevallig al eerder gepland bij manege Het Hoefke in Riel. En de avondschemering, die waren we net voor.

Het erf is sfeervol en het is gezellig druk. Ik word direct begroet door Jo Lemans, de eigenaar van manege Het Hoefke. Omdat ik al laarzen en een cap heb, lopen Jo en ik direct naar de zadelkamer. Daar krijg ik de spullen voor mijn paard. Het zadel en hoofdstel voldoen, maar zijn niet de nieuwste meer. Poetsen is niet zo belangrijk bij deze manege maar ik doe het toch graag. Binnen 10 minuten zijn we klaar om op rit te gaan.

Hele mooie en brede bospaden

Het bos ligt vlakbij de manege. Jo vertelt dat er normaal veel leven in het bos is, ruiters, menners, fietsers en wandelaars, Jo komt ze regelmatig tegen. Maar omdat we vandaag op een ongebruikelijk tijdstip rijden, ligt het bos er wat verlaten bij. Toch siert de rust dit bos. Er zijn ontelbaar veel brede bospaden met fijne ondergrond voor de paarden. We draven in een rustig tempo door de bossen. Ik ben wel een beetje verbaasd als Jo na het eerste stuk draven vraagt of ik al klaar ben voor galop. Wat snel, maar natuurlijk, daar heb ik wel zin in. Ik merk aan mijn paard dat hij de route kent en weet wanneer er gedraafd of gegaloppeerd mag worden. De afwisseling in tempo is prettig. Soms stappen of draven we langere stukken en af en toe doen we een stukje in galop. We passeren een natuurbegraafplaats, het landgoed Hoevens en een camping. Maar rijden ook een stuk door prachtige paarse heide. Ik verbaas me steeds weer. Gaaf hoe dit bos op natuurlijke wijze voor verschillende doeleinden gebruikt wordt. Niet alleen recreatief maar ook zakelijk.

Kampgebouw

Aan het einde van de rit rijden we langs het kampgebouw van manege ‘t Hoefke. Met trots vertelt Jo over de verschillende groepen die langskomen. Soms zijn er zelfs ponykampen van andere maneges op zijn terrein. Niet alleen voor de ruiters is er een slaapplek, ook voor de paarden.

Wil je meer weten?

Jo heeft voor alle ruiterniveaus en leeftijden paarden. De ritten in het bos zijn met name geschikt voor de beginnende ruiter omdat de paden erg breed zijn en beschikken over een gelijkmatige bodem. De manege is geen lid van de FNRS. Meer informatie vind je op www.manegehoefke.nl