Een aantal weken geleden zei mijn collega Willem tegen me: “Je moet eens in Oisterwijk bij Berrie Kardol gaan rijden. Het is daar prachtig en Berrie heeft hele brave paarden.” Vanavond is het dan zover… Samen met Willem ben ik op weg naar de kleinschalige stal van Berrie Kardol. Willem is een gemiddelde recreatieruiter en gaat op de paarden van Berrie graag zonder zadel het bos in. Ik ben benieuwd!

Als we, na een halfuur in de warme auto, een bospad opdraaien, word ik toch wel erg nieuwsgierig. Na een vijftal minuten blijkt dat Berrie Kardol samen met zeven Friese paarden midden in de bossen woont. Je stapt letterlijk vanaf het erf een bospad op. Fantastisch!

Berrie begroet ons met veel enthousiasme en laat ons met trots zijn paarden zien. De paarden waar we op mogen rijden, staan al helemaal opgezadeld voor ons klaar. Dat is de manier waarop het hier gaat. Berrie doet alles met de zorg en aandacht die hij belangrijk vindt. Als hij je kent en je het leuk vindt kun je zelf de verzorging doen, zoals iemand die vandaag mijn paard al helemaal ingevlochten heeft. Tijd om op te stappen. Na een ritje in de auto op deze warme zomeravond zijn Willem en ik wel toe aan een ontspannen rit in de buitenlucht van de Oisterwijkse bossen en vennen.

Heuveltjespad

Willem komt al twaalf jaar bij Berrie Kardol over de vloer en daarom mogen we zonder begeleiding de bossen in. De zomerse avondlucht siert de bomen en creëert een sprookjesachtig gevoel terwijl de Friese paarden met veel rust over het bospad stappen. We rijden de route die Berrie de Heuveltjespad noemt. Deze route voert ons over verschillende bospaden, langs vennetjes en heuvelachtig gebied. Met uitgestrekte paden voor een heerlijke galop en slingerpaadjes om heerlijk te relaxen in stap, is de rit compleet.

Berries manier

Berrie is graag met zijn paarden bezig en vindt het belangrijk dat zij het goed hebben. Hij doet alles met erg veel structuur. De paarden staan in een idyllische ronde stal, zien er erg tevreden uit en doen hun werk met veel plezier. Berrie is een mooi mens, maar ook een kritisch man als het om zijn paarden gaat. Als hem iets niet bevalt dan laat hij dit zeker weten. Maar als je op een respectvolle en vriendelijke manier met de paarden omgaat, kan en mag er erg veel van Berrie.

Naast de paarden is Berrie veel bezig met zijn handen. Hij bouwt onder andere complete woonwagens, een yurt, tafels en meer… Alles ontzettend gedetailleerd en volledig met de hand gemaakt. Fascinerend om te zien, een kijkje nemen waard, zeker met Berrie erbij die erover vertelt.

Ook ontspannen op de rug van een Fries in Oisterwijk?

Dat kan! Berrie heeft geen website maar je kunt hem bereiken via +31 13 522 0771. De Friese paarden van Berrie zijn zeer geschikt voor beginnende ruiters door hun gemakkelijke gangen en rustig karakter.