Vandaag ben ik in Kootwijk, in Gelderland, bij Van Koren Tot Manen voor een buitenrit in afwisselende natuur. “Leef! Doe wat je graag doet en heb plezier”, vertelt Mirjam me.

Mirjam van Laar, eigenaresse van Koren tot Manen, vindt haar paarden enorm belangrijk. Dat merk ik direct als ik de stallen binnenloop, ruime stallen met veel licht en mogelijkheid tot sociaal contact. Alle paarden zijn vriendelijk en erg nieuwsgierig. Als ik vanuit de stallen naar buiten kijk, zie ik meerdere weilanden. In ieder weiland staat een groepje paarden. Samen stoeien zij, schuilen tegen de regen of zijn druk met gras eten. De paarden stralen rust en tevredenheid uit. Mirjam vertelt me dat de paarden bij Van Koren Tot Manen allemaal maximaal 1 rit per dag lopen en na 2 tot 3 dagen hard werken, krijgen de paarden een aantal dagen vrij. De hoefsmid, acupuncturist en homeopaat zijn wekelijks in de stallen van Koren tot Manen te vinden. Ook worden alle zadels twee keer per jaar gecheckt en gerepareerd door de zadelmaker. Daarnaast worden alle paarden wekelijks bijgereden door vaste ruiters om ervoor te zorgen dat zij plezier in hun werk houden en hun lichaam op de juiste manier gebruiken.

Bos en heide

We stappen de straat uit en bevinden ons na enkele minuten in de prachtige bossen. Direct wordt duidelijk dat Kootwijk een variërend landschap heeft. Mooie bospaden, die ondanks de regen op deze zomerdag, veel grip voor de paarden geven. Mirjam vertelt me dat we een ‘blokje om’ rijden. Ik kijk mijn ogen uit. Wát een blokje om! We passeren een heuvelachtig landschap, genieten van de stilte en voordat ik het doorheb rijden we over heide en zandvlakte… Waar de bospaden, groen-gekleurd en dichtbegroeid zijn, is de heide paars-gekleurd en de zandvlakte zo groot dat je je in de duinen waant. Terwijl ik rijd, merk ik dat mijn hoofd leeg is. Ik geniet met volle teugen. Heuveltje op en heuveltje af. Een afwisselende omgeving van bospad, heide en zandvlakte in stap, draf en galop. De tijd vliegt voorbij.

Ik heb een prachtige rit gereden in een fantastische en erg afwisselende omgeving. Erg fijne omgang met mens én paard. Ik vond het zeer bijzonder om te merken hoe Mirjam van haar passie, haar werk heeft weten te maken. Je voelt de passie. De paarden komen tot hun recht en doen hun werk met zeer veel plezier. Genieten van natuur, paard en mens; dat kan bij Van Koren Tot Manen. En ondanks dat voor de paarden alles tot in de puntjes geregeld is, waan je je in een vrolijke chaos met onverwachte bezoeken en buitenritten. Maar één ding is zeker, je voelt je er direct thuis!

Wil je meer weten?

Van Koren Tot Manen is met name geschikt voor de gevorderde ruiter. De paarden zijn braaf maar lopen niet op automatische piloot. Mirjam geeft aan dat alle ruiters, ongeacht niveau, welkom zijn. Voor iedere ruiter is een geschikt paard. Op www.vankorentotmanen.nl lees je meer over de mogelijkheden en buitenritten bij dit oprechte bedrijf in Kootwijk.