Ik stap het ruime erf van manege Les Chevaux op. Wat het eerste opvalt is de rust die er heerst. Er is één privéles gaande in de binnenbak. Maar naast de ruiter, instructeur en een tweetal medewerkers van Les Chevaux is het erf leeg. Ik loop naar de kantine en meld me aan bij de bar. Een vriendelijke en jonge medewerker begroet me op enthousiaste wijze.

Paarden in de weide

Samen met de medewerker loop ik naar de paarden, die in de weide staan, de medewerker vertelt me ondertussen dat ze Nienke heet. Maar voegt er snel aan toe; “Iris, ook een medewerker van Les Chevaux, zal met je op buitenrit gaan.” Ik zie een rustige kudde paarden. Allen met de hoofden naar beneden, druk bezig met het eten van gras. Nienke legt uit: “In de winter staan de paarden allemaal op stal, ze komen dan een aantal uur per dag in de weide. In de zomer staan de meeste paarden 24/7 in de weide. Ze krijgen meerdere keren per dag een extra portie hooi bijgevoerd. We vinden het belangrijk dat de paarden goed verzorgd worden en er op vriendelijke wijze met hen omgegaan wordt.”, dan wijst ze richting de kudde paarden. Ik volg de richting van haar wijzende vinger en mijn ogen vallen op een vriendelijke ogende Haflinger. “Dat is Starsky, op hem mag je de buitenrit rijden.”, vertelt Nienke.

Poetsen en opzadelen met respect

Als ik, samen met Starsky, aankom bij de poetsplaats komt Iris ons al tegemoet lopen. Op vriendelijke wijze begroet ze ons. “Hoi Marleen, ik ben Iris. Ik ga vandaag met je mee op buitenrit. Heb je al een beetje kennis gemaakt met Starsky?”, vragend en met een open houding kijkt Iris me aan. Ik voel me al direct thuis op deze fijne plek. Iris haalt haar paard op uit de weide. Een prachtige Tinker met de naam Abby. Samen poetsen we de paarden. Dan halen we het zadel en hoofdstel om de paarden vervolgens op rustige wijze op te zadelen. De paarden worden duidelijk met veel respect behandeld. Ze zijn niet onder de indruk van het opzadelen.

Beleving in het bos

Eenmaal in het bos aangekomen vergeet ik de echte wereld. Op het gekraak van de bomen na, is het muisstil in het bos. Ik hoor geen verkeer, geschreeuw of andere geluiden die een drukke stad typeren. Integendeel… De rust overheerst. Het bos lijkt oneindig door te gaan terwijl ik de heerlijke geur van dennenappels opsnuif. Ik geniet in stilte, maar voer op afwisselende momenten een ontspannen gesprek met Iris. Zij neemt me mee naar de mooiste stukjes van het bos; onder andere de Gletsjerkuil en het Stormbos. De Gletsjerkuil vormt een prachtige in paarse bloemen overgoten vlakte. Iris legt uit: “Nadat de Gletsjer hier vele jaren geleden is gesmolten, zakte de grond in elkaar. Het gevolg is deze prachtige kuil.” In het Stormbos wordt mijn vaardigheid getest, samen met mijn paard stap ik over boomstammetjes heen. Best wel een beetje spannend, maar Iris ondersteunt me en het paard kiest met veel handigheid zijn weg. Na het Stormbos volgt een prachtig dichtbegroeid kronkelpaadje en ik geniet voor de laatste keer van de heerlijke dennenappelgeur. Want helaas komt ook aan deze rit een einde.

Wil je meer weten?

Manege Les Chevaux biedt verschillende buitenritten en arrangementen aan voor zowel onervaren als ervaren ruiters. Meer informatie daarover vind je op de website: www.leschevaux.nl